ישעיהו קרניאל היה פעיל ציבור בכל רמ"ח אבריו, משחר צעירותו עסק לצד ההוראה בהמחזה ובימוי של מחזות בבית הספר היסודי בזיכרון יעקב בשיתוף רעייתו, הגב' אידה קרניאל לבית לובמן, אף היא מורה שטפחה לימודי מוסיקה ותיאטרון.
הזוג יצא לקונגרס הציוני ה-6 בבאזל כנציגי המורים בא"י שם פגשו את חוזה המדינה ואחרים מקרב נציגי התנועה הציונית. מבאזל שלח קרניאל כתבות ורשמים על הנעשה בדיוני הקונגרס והאווירה במקום.
בשובם ארצה השתתפו בני הזוג בייסוד "הסתדרות המורים" שעל הקמתה הוחלט ב"כנסיה הראשונה" שהתכנסה בזיכרון יעקב באוג' 1903.שמותיהם חקוקים על לוח הזיכרון ביער הסתדרות המורים הסמוך לקיבוץ מעלה החמישה.
בשנת 1906 הצטרף קרניאל לסגל עובדי בנק אנגלו-פלסטיין-קומפאני (אפ"ק וכיום בל"ל) מייסודו של ז.ד.לבונטין והעתיק את מגוריו לירושלים. ברבות השנים העפיל בסולם הדרגות והתמנה למשרת סגן מנהל הסניף בחיפה (1913-1910) ולמנהל הסניף בצפת (1919-1913), בתפקידו זה נמנה על חבורת ההנהלה המרכזית הראשונה של הבנק ולמורשה חתימה מטעמה.
בהיותו בחיפה נבחר לחבר הועד של ספריית "ישורון" ואילו בצפת עסק בהתנדבות בניהול "קרן העזרה האמריקאית" בשיתוף ח.מ. קלווריסקי וכיהן כנשיא הסניף המקומי של ארגון "בני ברית" כמו כן כיהן כיו"ר ועד ההורים של ביה"ס העברי בעיר (אליאנס?)
בשלהי 1919 שב לירושלים והתמנה למנהל המשק והחשבונות של ביה"ח "הדסה" ונציג העובדים, במקביל נודע בעשייה ציבורית בשטחים רבים כגון:
קרניאל לא חדל מפעילות ציבורית עד יומו האחרון וניכר כי תרם לקהילה ערכי תרבות ומורשת בצד טיפוח העברית. הוא נפטר בחיפה (5 דצמ' 1942) בהרצותו על מפעלו של אליעזר בן יהודה.
©כל הזכויות לאתר שמורות לניר קרניאל. עיצוב: גיא ברייטמן. ליצירת קשר ניתן לפנות בכתובת מייל nirkarniel@gmail.com
החומר המפורסם באתר זה נעשה באישורם ובאדיבותם של המוסדות הבאים: